Най-малко 50 души бяха убити в централната част на Мианмар във

...
Най-малко 50 души бяха убити в централната част на Мианмар във
Коментари Харесай

Хунтата в Мианмар уби най-малко 50 опозиционери

Най-малко 50 души бяха убити в централната част на Мианмар във вторник. Tова стана след въздушен удар на военните против събитие, на което участваха съперници на нейното ръководство, заяви " Ройтерс ".

Позовавайки се на поданици в района Сагаинг, BBC Burmese, Radio Free Asia (RFA) и новинарският портал Irrawaddy оповестиха, че между 50 и 100 души, в това число цивилни, са починали при офанзивата.

" Ройтерс " не можа незабавно да ревизира отчетите, а представител на ръководещата армия не отговори на телефонно позвъняване с молба за коментар.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш насочи остро наказание и прикани отговорните да бъдат подведени под отговорност, сподели неговият представител, добавяйки, че Гутериш " повтаря апела си към военните да прекратят акцията на принуждение против популацията на Мианмар в цялата страна ".

Военните отхвърлиха интернационалните обвинявания, че са направили жестокости против цивилни и обявиха, че се борят с " терористи ", решени да дестабилизират страната.

Мианмар е в ужас след преврата през 2021 година с офанзиви сред етническите малцинства и бойци от съпротивата, оспорващи ръководството на армията, която отговори с въздушни удари и тежки оръжия, в това число в цивилни региони.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че е " надълбоко угрижен " от докладвания въздушен удар, като добави, че Вашингтон ще продължи да работи с интернационалната общественост, с цел да " потърси отговорност от режима за нарушавания и злоупотреби, осъществени " в Мианмар.

Член на локалните Народни отбранителни сили, милиция против хунтата, сподели за " Ройтерс ", че изтребители са стреляли по време на гала, проведена за откриването на техния локален офис.

" Засега точният брой на жертвите към момента не е прочут. Все още не можем да извлечем всички тела ", сподели членът на PDF, който отхвърли да бъде разпознат.

Най-малко 1,2 милиона души са били разселени от боевете след преврата, съгласно Организация на обединените нации.

Инцидентът във вторник може да бъде един от най-смъртоносните измежду поредност от въздушни удари, откогато реактивен аероплан нападна концерт през октомври, убивайки минимум 50 цивилни, локални артисти и членове на въоръжена етническа малцинствена група в щата Качин.

Продемократичното държавно управление в заточение на Мианмар, Правителството на националното единение, осъди нападението, наричайки го " още един образец за (военните) безсистемно потребление на последна мощ против цивилни ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР